21.11.2017 год., 21:20 ч.
София
Облачно
6°C
Влажност: 60%
Вятър: 2 m/s СЗ
 
Пловдив
Облачно
7°C
 
Варна
Ясно
4°C
 

Единни изпити ще има за седмокласниците

26 авг 2009 год., 06:21 ч. | Образование

izpit-12608

Снимка: "Труд"

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова предложи вчера да бъде въведен един изпит, обединяващ външното оценяване по български език и литература и изпита по същия предмет за кандидатстване в елитните гимназии след седми клас.

Изпитът по математика също ще бъде един – ще има обединение на външното оценяване и приемния изпит за седмокласниците.

Учениците, завършващи седми клас, ще се явяват на изпит по двата предмета, който ще е съставен в два модула. Първият ще съдържа въпроси от теста за външно оценяване, а вторият – допълнителни задачи, които ще попълват само учениците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии след седми клас.

Синдикалните организации изразиха подкрепа на предложението. Очаква се то да бъде гласувано и на заседание на Министерски съвет.

Представители от Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Независимия учителски синдикат към КНСБ, Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Българската асоциация на частните училища присъстваха провелия се вчера Отраслов съвет в Министерство на образованието, младежта и науката.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044