24.04.2018 год., 10:46 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

Единни изпити ще има за седмокласниците

26 авг. 2009 год., 06:21 ч. | Образование

izpit-12608

Снимка: "Труд"

Министърът на образованието, младежта и науката Йорданка Фандъкова предложи вчера да бъде въведен един изпит, обединяващ външното оценяване по български език и литература и изпита по същия предмет за кандидатстване в елитните гимназии след седми клас.

Изпитът по математика също ще бъде един – ще има обединение на външното оценяване и приемния изпит за седмокласниците.

Учениците, завършващи седми клас, ще се явяват на изпит по двата предмета, който ще е съставен в два модула. Първият ще съдържа въпроси от теста за външно оценяване, а вторият – допълнителни задачи, които ще попълват само учениците, желаещи да кандидатстват в елитните гимназии след седми клас.

Синдикалните организации изразиха подкрепа на предложението. Очаква се то да бъде гласувано и на заседание на Министерски съвет.

Представители от Синдиката на българските учители към КНСБ, Синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”, Независимия учителски синдикат към КНСБ, Съюза на работодателите в системата на народната просвета, Сдружението на директорите в средното образование, Българската асоциация на частните училища присъстваха провелия се вчера Отраслов съвет в Министерство на образованието, младежта и науката.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.