24.04.2018 год., 10:32 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

Възможна е екокатастрофа по река Енисей заради аварията в „Саяно-Шушенската“ ВЕЦ?

26 авг. 2009 год., 07:44 ч. | Русия

vec-12608

Снимка: РИА Новости

Машинно масло, изтекло при аварията в „Саяно-Шушенската“ ВЕЦ, плаващо по река Енисей, заплашва екологията в района. Това каза председателят на WWF – Русия Алексей Книжников, предаде РИА Новости.

Количеството на изтеклото машинно масло е близо 160 тона, но спасителите успяха да съберат 100, което означава, че в река Енисей са се влели 60 тона от веществото.

Книжников предупреди, че маслото може да престои много години на дъното на реката, ако не бъдат взети мерки. Опасност съществува, много масло е изтекло в Енисей, каза още председателят на WWF – Русия.

Книжников отбеляза, че все още няма точни данни за състава и количеството на петролни продукти в река Енисей,  но тя вероятно е токсична. Той припомни ситуацията от 2007 год., когато стотици тона мазут се изляха в Керченския пролив.

Официалният доклад за последствията върху околната среда от аварията във ВЕЦ-а ще бъде готов до месец.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.