21.11.2017 год., 21:15 ч.
София
Облачно
6°C
Влажност: 60%
Вятър: 2 m/s СЗ
 
Пловдив
Облачно
7°C
 
Варна
Ясно
4°C
 

Възможна е екокатастрофа по река Енисей заради аварията в “Саяно-Шушенската” ВЕЦ?

26 авг 2009 год., 07:44 ч. | Русия

vec-12608

Снимка: РИА Новости

Машинно масло, изтекло при аварията в “Саяно-Шушенската” ВЕЦ, плаващо по река Енисей, заплашва екологията в района. Това каза председателят на WWF – Русия Алексей Книжников, предаде РИА Новости.

Количеството на изтеклото машинно масло е близо 160 тона, но спасителите успяха да съберат 100, което означава, че в река Енисей са се влели 60 тона от веществото.

Книжников предупреди, че маслото може да престои много години на дъното на реката, ако не бъдат взети мерки. Опасност съществува, много масло е изтекло в Енисей, каза още председателят на WWF – Русия.

Книжников отбеляза, че все още няма точни данни за състава и количеството на петролни продукти в река Енисей,  но тя вероятно е токсична. Той припомни ситуацията от 2007 год., когато стотици тона мазут се изляха в Керченския пролив.

Официалният доклад за последствията върху околната среда от аварията във ВЕЦ-а ще бъде готов до месец.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044