24.04.2018 год., 10:33 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

Откриват нова църква край Босилеград, Божидар Димитров ще присъства на освещаването

31 авг. 2009 год., 06:41 ч. | Правителство

osveshtavane-13108

Снимка: "Труд", архив

Министърът „без портфейл” Божидар Димитров ще присъства днес на освещаването на новата българска православна църква „Свети Йоан Рилски” в село Паралово, община Босилеград, Сърбия.

Село Паралово е на пет километра от Босилеград. До момента в Паралово не е имало църква. Местните жители изразяват надежда – скоро да бъде изграден и манастирски комплекс.

Строителните дейности по изграждането на храма са започнали през 2007 година, когато възпитаникът на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски” йеромонах Йоан предлага да бъде изградена църква в близкото до Босилеград село.

Дирекция „Вероизповедание” към Министерския съвет на Република България изцяло е осигурила средствата за построяването на святото място. Иконостасът, иконостасните икони, храмовата камбана и храмовата икона са дарения от Светия Синод на Българската православна църква, Пловдивския митрополит Николай, игумена на Рилския манастир Адрианополския епископ Евлогий.

Покровителят на храма – св. Йоан Рилски – е избран неслучайно. Жителите на Босилеградския район са с български дух и самосъзнание. Територия е отчуждена от България през 1919 год., когато влиза в сила Ньойският договор.

Министър Димитров ще проведе среща с кмета на Босилеград Владимир Захариев, както и с представители на българския Културно-информационен център в града.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.