21.11.2017 год., 21:18 ч.
София
Облачно
6°C
Влажност: 60%
Вятър: 2 m/s СЗ
 
Пловдив
Облачно
7°C
 
Варна
Ясно
4°C
 

Джулаевден

1 юли 2011 год., 08:43 ч. | Коментарите

0107-vt1-100x100Ако на Еньовден видиш изгрева, цяла година ще си здрав. Чух го в един сутрешен телевизионен блок, но доста след изгрева. Така остава да разчитам при нужда на НЗОК. И билки пропуснах да набера по нощните Еньовденски ливади, но пък се замислих за следното – ако посрещането на изгрева би ми гарантирало здраве за цяла година, защо ми е да ставам в тъмна доба и да ходя бос по росната трева, рискувайки да бъда завлечен от разбеснели се русалки в неизвестни дълбини за техни си цели?

Така или иначе, ще ми се правителството да е по-пестеливо, когато става дума за данъците ни. Догодина премиерът би могъл да ни напъти – „‘Айде, и утре преди изгрев – на балкона!”. Това несъмнено ще има ефект. Всеки гражданин, вярващ в европейското развитие на България, би излязъл по Еньовден на открито, нали е за здравето. Така в крайна сметка може да се утвърди една нова-стара традиция, възстановила по-ранни езически култове. Еньовден по европейски.

Днес, обаче, е 1 юли и до следващия Еньовден има година без седмица. Да се оставим засега на грижите на здравната ни система.

Вчера синът на мои приятели замина към морето да посреща слънцето, а снощи в профила на мой приятел във Фейсбук, православен свещенослужител, видях кратко съобщение: „Честит Джулай!“. Що е то Джулая? Традиция от хипарските години (за нас – времената на недозрелия социализъм) – събират се младежи, включително и бивши, на морския бряг, слушат „Джулай Морнинг” на Юрая и други култови парчета и така посрещат слънцето. Не знам дали си гарантират здраве, но със сигурност ще им върви на секс, билки и рокендрол! Еньовден по нашенски.

Е, хепи Джулаевден и успех на „Новинариум”!

Веселин Тончев е роден през 1962 г. в София. Завършва Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и оттогава работи като изследовател в БАН


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044