22.11.2017 год., 14:43 ч.
София
Слънчево
13°C
Влажност: 50%
Вятър: 3 m/s СЗ
 
Пловдив
Слънчево
15°C
 
Варна
Слънчево
11°C
 

Полша поема Съвета на ЕС

1 юли 2011 год., 11:28 ч. | Ведомства

0107-evr1

Снимка: в. "Капитал"

Днес започва ротационното предсетелство на Полша в Съвета на Европейския съюз за следващите шест месеца.

От новото председателство обявиха, че са подговили план, който е адекватен на сериозните икономически и социални предизвикателства, пред които са изправени страните-членки на алианса. Полша вече получи подкрепата на много европейски страни, както и на институциите на ЕС.

Бърз икономически растеж е сред целите, които ще предследва полското председателство. Усилията на страната ще за разширяване на евроалианса, както и укрепване на сътрудничеството със съседните държави, гарантиращи по-голяма стабилност в този регион на света. Полша ще обърне внимание и на укрепването на енергийната сигурност, хранителните ресурси и отбраната.

Полша поема Европейския съюз след Унгария, Хърватия приключи преговорите за присъединяване. 2011 изглежда година на лидерството на Централна Европа.
Външният министър Н. Младенов

По-къно днес във Варшава председателството на Съвета на Европа ще бъде символично предадено от унгарският премиер Виктор Орбан на полския му колега Доналд Туск – в присъствието на президента на Европейския съюз Херман ван Ромпуй, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дорау Барозу. Полша тържествено ще отбележи събитието, като в цялта страна са подготвени фойерверки, а в столицата ще бъде представена премиера на оперна постановка.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044