22.11.2017 год., 14:30 ч.
София
Слънчево
13°C
Влажност: 50%
Вятър: 3 m/s СЗ
 
Пловдив
Слънчево
15°C
 
Варна
Слънчево
11°C
 

Удължават преговорите за АЕЦ “Белене” с още 3 месеца

2 юли 2011 год., 14:44 ч. | Правителство

0102-aec1

Снимка: БГНЕС

Срокът на действието на Споразумението за АЕЦ “Белене” от 2006 г. се удължава с три месеца – до 30 септември 2011 г. Това става с подписването на Допълнение №13 между Националната електрическа компания и дъщерната на “Росатом” “Атомстройекспорт”, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Новият анекс е базиран на основните принципи от Допълнение 11, като не са фиксирани никакви срокове за договаряне на АЕЦ-а. С новото допълнение преговорите за строителството на новата централа се замразяват и за следващите 3 месеца.

В края на юни пък изтече 12-ия анекс на Споразумението, сключването на което коства поста на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов.

Причината за вземането на решението е нужното време за отговор по въпросите, свързани с техническия проект на ядрената централа и завишените изисквания за безопасност. Като допълнителна причина е и нужното време за извършване на пазарен анализ на проекта, което ще бъде направено от американския консултант HSBC. Договорът за изпълнение, доставка и строителство на АЕЦ “Белене” също не е готов.

Новото допълнение предвижда и създаването на финансова работна група, с която да бъдат изяснени условията на предложеното финансиране от руска страна.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044