21.05.2018 год., 06:51 ч.
София
Облачно
17°C
Влажност: 77%
Вятър: 4 m/s И
 
Пловдив
Слънчево
18°C
 
Варна
Облачно
19°C
 

Удължават преговорите за АЕЦ „Белене“ с още 3 месеца

2 юли 2011 год., 14:44 ч. | Правителство

0102-aec1

Снимка: БГНЕС

Срокът на действието на Споразумението за АЕЦ „Белене“ от 2006 г. се удължава с три месеца – до 30 септември 2011 г. Това става с подписването на Допълнение №13 между Националната електрическа компания и дъщерната на „Росатом“ „Атомстройекспорт“, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство.

Новият анекс е базиран на основните принципи от Допълнение 11, като не са фиксирани никакви срокове за договаряне на АЕЦ-а. С новото допълнение преговорите за строителството на новата централа се замразяват и за следващите 3 месеца.

В края на юни пък изтече 12-ия анекс на Споразумението, сключването на което коства поста на изпълнителния директор на НЕК Красимир Първанов.

Причината за вземането на решението е нужното време за отговор по въпросите, свързани с техническия проект на ядрената централа и завишените изисквания за безопасност. Като допълнителна причина е и нужното време за извършване на пазарен анализ на проекта, което ще бъде направено от американския консултант HSBC. Договорът за изпълнение, доставка и строителство на АЕЦ „Белене“ също не е готов.

Новото допълнение предвижда и създаването на финансова работна група, с която да бъдат изяснени условията на предложеното финансиране от руска страна.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.