24.04.2018 год., 10:44 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

Още 27 млрд. ще трябват на Гърция

3 юли 2011 год., 06:49 ч. | Европа

0307-gr1

Снимка: РИА Новости

27 милиарда евро са необходими на Гърция, за да може да изплати държавния си дълг през 2012 г., но е малко вероятно страна да бъде в състояние да ги получи на пазара си, се казва в доклад на мисията „Три“, която проведе оценка на състоянието на гръцката икономика през май и юни.

Преди година страните от еврозоната и Международният валутен фонд одобриха финансов пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро, тъй като страната не може да обслужва задълженията си. Гръцкото правителство продължава на плаща заема, а кредиторите предположиха се, че южната ни съседка ще бъде в състояние да се върне обратно на пазара на средносрочните и дългосрочните капитали, като да започне постепенно преминаване към самообслужване на задължения си от 2012 година.

Според Европейската комисия Гърция няма да може да се справи с тежестта на дълга и поради това ще се наложи да се изплати допълнителен транш към вече дадените 110 млрд. Вчера Съветът на министрите на финансите от еврозоната се споразумя новата транзакция да е на стойност 12 милиарда евро, които ще бъдат предоставени на страната до 15 юли.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.