24.04.2018 год., 10:41 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

ГЕРБ: Депутатите да станат фирми

7 юли 2011 год., 06:31 ч. | Народно събрание

0707-ns1

Снимка: Sofia Photo Agency

Никакво намерение да се отказват от безотчетните представителни пари нямат депутатите, пише в днешния си брой в-к „Сега“ и допълва, че народните избраници са притиснати от общественото мнение и търсят начин да легализират доходите в пликче.

Народните представители да се регистрират като фирми и да плащат на своите сътрудници като обикновени работодатели пък е новата идея на управляващото мнозинство. Предложението, съобщено вчера от зам.-шефът на групата на ГЕРБ Димитър Главчев, вероятно идва от проф. Михаил Константинов, който каза, че смята за по-добре депутатите да се регистрират по ДДС.

Сега депутатите, използващи сътрудници, плащат на ръка и не издават никакви документи, което означава, че тези суми не се облагат с никакви данъци, не се плащат осигуровки и не се отчитат пред данъчните, нито пък се внасят пари в Националния осигурителен институт.

Ако намерението се превърне в реалност, ще се наложат промени в правилника на парламента, в Закона за доходите на висшите длъжности и в този за доходите на физическите лица, смята Главчев, но не обясни защо се налагат поправките.

„Работя с голям брой сътрудници, които се намират в групата на ГЕРБ“, обясни пък Александър Ненков, който е и секретар на парламентарната група и допълни, че на тези пари данъците са платени от Народното събрание и те са предвидени конкретно за определени дейности.

Иван Славчов, главен секретар на Народното събрание, пък смята, че тези средства са необлагаеми, защото са предвидени като разходи. Той твърди, че няма изискване да се издават „разходооправдателни документи“. „И сега съществува задължение, ако депутат плаща на сътрудници, да се регистрира по БУЛСТАТ“, категоричен е Славчов, цитиран от в-к „Сега“.

Всичко по темата с парите в пликче – в днешния брой на „Сега“.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.