22.02.2018 год., 10:51 ч.
София
Дъжд
6°C
Влажност: 75%
Вятър: 6 m/s ЮИ
 
Пловдив
Облачно
4°C
 
Варна
Дъжд
4°C
 

174 години от рождението на Васил Левски

18 юли 2011 год., 06:31 ч. | България

1807-l1

Снимка: в. "Труд"

174 години от рождението на Васил Левски се навършват днес. Годишнината ще бъде отбелязана с традиционни чествания в родния град на Апостола – Карлово.

Пловдивският митрополит Николай ще отслужи литургия в карловския храм, откъдето ще тръгне и литийното шествие до площад „20 юли“, в което ще се включат десетки.

Посрещнати ще бъдат и участниците от Националния поход „По стъпките на Левски“, в който тази година участие взеха 170 души, сред които и чужденци – двама американци, англичанин и рускиня. Най-възрастният участник е на 70 години, а най-малкият е само на три. Петте лъча на похода ще пристигнат едновременно в 10:30 ч. на площада в Карлово.

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева пък ще участва в тържественото изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет от Националния музей „Васил Левски“.

В 21:30 ч. на централния площад в Карлово започва традиционният минтинг-заря, посветен на рождението на Апостола. На него ще присъстват редица официални гости и чужди дипломати.

В София годишнината ще бъде отбелязана с церемония в Борисовата градина – пред бюст-паметника на Васил Левски в Алеята на възрожденците – от 11:00 часа.

От 10:00 ч. на Площада в Русе гражданите ще имат възможност да напишат своето мнение, отношение и чувства към делото и личността на Апостола на специална дъска. 174 стръка цветя ще бъдат раздадени на русенци в чест на годишнината.

В Бургас честванията ще започнат от 10:00 ч. в сградата на Военния клуб в града на ул. „Христо Ботев” 48, където ще се проведе тържествено събрание по повод годишнината. Церемонията по поднасяне на венци и цветя от признателните граждани е с начален час 11:00 ч., като по традиция ще е на паметника на Васил Левски в Морската градина.

В Пловдив от 11:00 ч. пред също паметника на Васил Левски в подножието на Хълма на освободителите ще се проведе честването на 174-тата годишнина от рождението на Апостола. Слово ще произнесе заместник-кметът на Пловдив Александър Долев.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.