21.05.2018 год., 06:54 ч.
София
Облачно
17°C
Влажност: 77%
Вятър: 4 m/s И
 
Пловдив
Слънчево
18°C
 
Варна
Облачно
19°C
 

Корнезов в законопроект: Комисия да следи българския език

20 юли 2011 год., 07:28 ч. | (водеща новина), Общество

2007-be1

Снимка: Дарик

Комисия за опазване и развитие на българския език да следи за опазването и развитието на българския език. Това е записано във внесения във вторник законопроект за българския език, чийто автор е депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов.

Още в първа глава на закона е уточнено, че графичната система на българския език е кирилицата, като той е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата.

Комисия, състояща се от 17 души, избрани от БАН, СБЖ, СБП, СУ и Съзюза на юристите, ще е новият специален държавен орган, който ще следи за спазването на нормите и ще може да налага санкции. Точно тази комисия ще има задължението и да приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език.

Чиновниците и длъжностните лица, които не говорят на български език на работното място, пък са заплашени от уволнение.

На български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите, като се уточнява, че гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.