24.04.2018 год., 10:38 ч.
София
Слънчево
24°C
Влажност: 35%
Вятър: 1 m/s ИЮИ
 
Пловдив
Слънчево
24°C
 
Варна
Слънчево
22°C
 

15 млн. лева ще струва новата летищна кула в София

20 юли 2011 год., 17:06 ч. | България

2007-l1

Снимка: МТИТС

Новата летищна контролна кула ще се намира западно от сградата на Терминал 2 на летище “София”, като от архитектурна гледна точка двете сгради взаимно ще се допълват. Разгърнатата застроена площ е над 2 400 кв.м., съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

„Главболгарстрой” АД е избраният изпълнител на проекта. Предложената цена е 14 813 030 лева с ДДС, като по план на изпълнителя кулата ще бъде издигната за по-малко от десет месеца.

Проектът се финансира изцяло от Държавно предприятие „Ръководство въздушно движение” (РВД). На второ място в конкурса е класиран „Балканстрой”АД, следван от „АТ Инженеринг 2000” ООД, Консорциум „Микс-Арнаудов” и „Евробилд-Сити” ДЗЗД.

Генералният директор на РВД Диян Динев коментира, че това е най-ключовият инвестиционен проект на РВД в последните години и се изпълнява стриктно съгласно сроковете, които поставихме в бизнес плана.

„Всеобщото мнение на архитекти, ръководители на полети и инженери е, че проектът на новата летищна контролна кула е комбинация от впечатляваща визия и функционалност”, каза още Динев.

Добавете коментар

Всички текстове, публикувани на страниците на уебсайта www.Novinarium.com, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Новините са подготвени от репортерите на "Новинариум", като позоваването е задължително. При съставянето на някои новини са използвани информации от БТА, "Фокус", БНТ и БНР.