22.11.2017 год., 14:33 ч.
София
Слънчево
13°C
Влажност: 50%
Вятър: 3 m/s СЗ
 
Пловдив
Слънчево
15°C
 
Варна
Слънчево
11°C
 

Корпоративна банка, ГЕРБ, “Лукойл” и ТИМ сред щедрите дарители на МВР

25 юли 2011 год., 06:21 ч. | България

2507-mv1

Снимка: Sofia Photo Agency

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, “ЛУКойл”, фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на “Мултигруп” и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков, пише в днешния си брой “Сега”.

Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от “Уикилийкс”.

Само за тази година полицията в Стара Загора има 237 спонсорски договора, във Варна и в Ловеч – по 233, в Пловдив – 328, а Столичната дирекция – 69 договора. Националните служби като ГДБОП и Гранична полиция разчитат основно на чужди донори.

Разследването на “Сега” бе направено по справки, изготвени от регионалните и централните служби на МВР след искане по Закона за достъп до обществена информация.

То започна, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината министерството е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения. За сравнение – за цялата 2008 г. МВР е получило едва 2.8 млн. лв.

След разразилия се скандал от МВР спешно написаха правила за приемане на даренията, които ще се описват в специален регистър. Засега обаче в него няма нито една фирма.

Цялото разследване – във вестник “Сега”.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044