22.11.2017 год., 14:24 ч.
София
Слънчево
13°C
Влажност: 50%
Вятър: 3 m/s СЗ
 
Пловдив
Слънчево
15°C
 
Варна
Слънчево
11°C
 

Логото на ЕС за биопродуктите става задължително

1 юли 2012 год., 07:47 ч. | Европа

Снимка: МЗХ

Логото на Европейския съюз за биологичните продукти става задължително от днес за всички предварително пакетирани биологични хранителни продукти, произведени в държавите от ЕС и отговарящи на стандартите, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните. За неопакованите и вносните биологични продукти логото не е задължително.

Запазва се и възможността да се поставят и частни, регионални или национални знаци наред със знака на ЕС. Наред с логото в близост трябва да фигурира кодът на контролния орган и мястото на производство на земеделските суровини.

През последните години се наблюдава постоянно нарастване на потреблението на биологични продукти в ЕС, като в момента техният пазарен дял в Евросъюза е около 2 %. Производството също се е увеличило значително през изминалото десетилетие — днес около 5 % от всички земеделски площи в ЕС и над 2 % от стопанствата са сертифицирани като биологични. В България през 2011 г. биологичното производство бележи ръст и следва световните тенденции на нарастване на площите и производството, което се дължи на засилено търсене на продукцията на световния и европейския пазар.


Fatal error: Uncaught Exception: 12: REST API is deprecated for versions v2.1 and higher (12) thrown in /home/novinari/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044