17 постоянни комисии ще има в Народното събрание

Снимка: БНТ

17 ще е броят на постоянните комисии в 41-то Народно събрание. Правилникът за дейността на новия парламент ще бъде приет окончателно на редовното пленарно заседание утре.

Днес стана ясно, че Димитър Чукарски от „Ред, законност и справедливост“ ще поеме председателството на комисията по външна политика.

Съпредседателят на „Синята коалиция“ Мартин Димитров ще оглави икономическата комисия, а Огнян Стоичков от „Атака“ – образователната.

Вероятно депутатът от „Синята коалиция“ Йордан Бакалов ще застане начело на постоянната комисия по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите.

Всички останали комисии ще бъдат ръководени от народни представители на ГЕРБ, тъй като парламентарната им група е най-голямата в новото Народно събрание. Единствено комсиите по контрол на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и тази за борба с корупцията няма да бъдат оглавехи от хора на ГЕРБ, защото председателстването на двете комисии ще бъде на ротационен принцип, като в ротацията ще участват само представители на останалите парламентарни групи.

Народният представител Менда Стоянова от ГЕРБ ще бъде ръководител на комисията по бюджет и финанси.

БСП ще вземе председателско място в социалната комисия. Постът ще заеме Емилия Масларова, бившият министър на труда и социалната политика. „Коалиция за България“ ще има 7 зам.-председатели на постоянни комисии в парламента – Меглена Плугчиева ще е заместник-председател на комисия за усвояване на еврофондове, Румен Петков – на комисия за регионална политика и местно самоуправление, Румен Овчаров – на бюджета комисия, Ангел Найденов – на комисията по отбрана, Евгени Желев – на здравна комисия, Любен Корнезов – на правната комисия и Петър Мутафчиев – на комисията по транспорта.

ДПС получава едно председателско и седем зам.-председателски места в парламентарните комисии. Джевдет Чакъров ще е председател на комисията по околна среда и води. Йордан Цонев ще е заместник-председател на икономическата комисия, Емел Етем да бъде избрана за  заместник-председател на културната комисия, Юнал Тасим ще стане зам.-председател на комисията по земеделие, Тунчар Кърджалиев – ще е зам.-председател на комисията за правата на човека, Али Имамов – на образователната комисия, а Касим Дал ще е заместник-председател на една от най-важните парламентарни комисии – тази за вътрешен ред и сигурност.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван