Първанов: „Ако Законът за БАН бъде приет, ще наложа вето“

3101-pres1
Снимка: прессекретариат на президента/ архив

Първата разумна стъпка в търсенето на решения за българската наука е незабавното изтегляне на промените в Закона за БАН, призовава в своя статия държавният глава Георги Първанов. Поради това, че – според президента – законът ще доведе до разбиването на Българската академия на науките, той ще наложи вето, ако парламентът приеме нормативния акт.
В статията си „За ново, европейско отношение към българската наука: 15 алтернативни идеи за реформи на БАН и в науката като цяло“, която Първанов е разработил заедно с експертът от президентската администрация Мариана Тодорова, държавният глава излага 15 ключови въпроса, които – според него – трябва да се решат, за да се излезе от създалата се ситуация с БАН.
Президентът алармира, че отговорността на държавата към науката трябва да се осъществява при спазване изискването за автономност на науката и научната общност, като подчертава, че БАН е силна като комплексен научен център.
Би могло да се създаде експертен и консултативен орган към кабинета – Национален съвет за наука и иновации, който да изпълнява функции като: обсъждане на целите, приоритетите, планирането и финансирането на инвестициите в научните области, предлага още държавният глава, като смята за необходимо в парламента да се подготви и обсъди Доклад за състоянието на науката.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван