“Дойче веле” спира да излъчва по честота в България

0107-dw1
Снимка: Reuters

След 20-годишно излъчване в българския радиоефир – “Дойче веле” спира да излъчва на вълните на софийската си УКВ-честота от днес. Промяната е следствие от намаляването на бюджета на немската държавна радиостанция, излъчваща на повече от 30 езика.

Решението е затворило и станциите в Букурещ, Прищина и Тирана, а от днес се редуцират и излъчванията на сръбски, хърватски, босненски и македонски. Радиото напълно спира да излъчва на хинди, като разпространението на съдържание дори на немски и английски език ще бъде намалено.

Причината за промяната, наложена от Бундестага, е глобалната стратегия, която предприема немската медия, измествайки акцента върху нови формати – телевизия, онлайн и мобилни продукти.

От българската редакция на немското радио обявиха, че промяната няма да се отрази на съдържанието, тъй като “Дойче веле” ще продължи да съществува – като радио, като информационен портал, дори като телевизия. Продължаването на излъчванията ще се случи с предавания по БНР и “Дарик”.

Редакционната колегия на българското издание, която към момента наброява 24 души, ще бъде редуцирана. От “Дойче веле” – България, увериха, че имат амбицията да предлагат повече и по-разнообразни журналистически продукти.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван