Още 27 млрд. ще трябват на Гърция

0307-gr1
Снимка: РИА Новости

27 милиарда евро са необходими на Гърция, за да може да изплати държавния си дълг през 2012 г., но е малко вероятно страна да бъде в състояние да ги получи на пазара си, се казва в доклад на мисията „Три“, която проведе оценка на състоянието на гръцката икономика през май и юни.

Преди година страните от еврозоната и Международният валутен фонд одобриха финансов пакет за Гърция в размер на 110 млрд. евро, тъй като страната не може да обслужва задълженията си. Гръцкото правителство продължава на плаща заема, а кредиторите предположиха се, че южната ни съседка ще бъде в състояние да се върне обратно на пазара на средносрочните и дългосрочните капитали, като да започне постепенно преминаване към самообслужване на задължения си от 2012 година.

Според Европейската комисия Гърция няма да може да се справи с тежестта на дълга и поради това ще се наложи да се изплати допълнителен транш към вече дадените 110 млрд. Вчера Съветът на министрите на финансите от еврозоната се споразумя новата транзакция да е на стойност 12 милиарда евро, които ще бъдат предоставени на страната до 15 юли.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван