Обама поздрави астронавтите от „Аполо 11“ с „истински американски герои“

Нийл Армстронг, Майкъл Колинс, Бъз Олдрин, Барак Обама

Президентът на САЩ Барак Обама приветства астронавтите, които преди 40 години кацнаха с „Аполо 11“ на лунната повърхност. Обама нарече космонавтите Нийл Армстронг, Майкъл Колинс и Бъз Олдрин „истински американски герои“.

В навечерието на тази 40-та годишнина всеки от нас е благодарен на всички вас за вашата постъпка, каза Обама на астронавтите.

На 20 юли 1969 г. Нийл Армстронг става първият човек, стъпил на Луната. След Армстронг втори стъпва Бъз Олдрин, а Майкъл Колинс остава в совалката.

Първият мъж на САЩ си спомни как като момче в Хавай е излизал със своя дядо, за да приветства астронавтите от космическите мисии, когато са се завръщали. Помня поклащащите американски знамена и как моят дядо ми казваше, че мисията на „Аполо“ е пример за това как американците могат да направят всичко, което си намислят, допълни Обама.

НАСА се стреми да изпрати отново астронавти до Луната през 2020 г., които да установят на лунна база, която да им позволи да останат за период от до шест месеца през 2025 г., съобщиха от службата.

Бъз Олдрин заяви, че от американската космическа агенция трябва да дадат своя опит, за да помогнат на други международни програми за достигане на Луната за пръв път, а не на САЩ се връщат отново.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван