ДСБ: Регулаторните органи са инструмент в защита на монополите

0407-rk1
Снимка: БГНЕС

„Приетите увеличения на цените са неоправдани както от гледна точка на международните пазар и цени, така и от гледна точка на известните ни методики за определяне на тези цени. Взетите решения са непрозрачни“. Това каза на пресконференция днес Радан Кънев от Националното ръководство на ДСБ.

Той допълни, че точно тези решения поставят основателни съмнения у хората, че не се вземат въз основа на обективни критерии, които могат да бъдат и проверени, а въз основа на пазарлъци и договаряния, проведени на тъмно.

„В България държавните регулаторни органи явно се превръщат в инструмент в защита на монополите и определянето на високи монополни цени“, коментира Кънев. Той алармира още, че кризата с цените се изостря, особено с тези на горивата и енергоносителите.

ДСБ констатираха, че държавните регулаторни органи не изпълняват функциите си.

Тъмносините се обявиха за въвеждане на ясни законодателни критерии, както и за ясни легални дефиниции за наличие на монополи.

Комисия, която да предложи конкретни законодателни мерки за ограничаване на правото на свободна административна преценка и решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), е създадена от партията.

От ДСБ изразиха съмнение, че има господстващо положение на пазара, а определянето на цените, които зависят от тези регулаторни органи, е неясно.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван