В Азия милиони не успяха да видят най-продължителното слънчево затъмнение

Снимка: astrodaily

Милиони души в Китай и Индонезия не успяха да видят пълното слънчево затъмнение, което беше най-продължителното за 21 век. То продължи 5 минути и можеше да се наблюдава от коридор, широк 250 км., определиха специалисти.

В Индия не успяха да видят затъмнението заради облачността в района, предаде БГНЕС. Хората, събрали се в с. Тарегна и в гр. Сурат не се насладиха на зрелищното затъмнения. Други помислиха за възможни облаци и наеха самолет, който да ги отведе над облаците, където вече могат да наблюдават събитието. В Китай също отчасти бе облачно. Тази сутрин дори се появиха Пекин такива, в Шанхай валеше дъжд.

Добри идеи имаше и от туристическите агенции – „Кокс енд Кингс“ нае „Боинг 737“, с който всички, закупили билет за 1200 могат да наблюдават затъмнението още по-дълго. Самолетът придружава слънчевото затъмнение плътно на изток.

Хиндуистите вярват в това, че слънчевите затъмнения са предвестници на нещастия и природни катаклизми. Непалските власти пък обявиха сряда за почивен ден, следвайки съветите на астролозите.

Следващото подобно пълно слъчево затъмнение с така продължителност ще бъде през 2132 год., заявиха астрономите. Последното такова бе наблюдавано през 1991 год., с продължителност от почти 7 минути, то се видя от Хавайските острови до Южна Америка. В България за последен път слънчево затъмнение наблюдавахме през миналата година.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван