Разсъници

1007-vt1
Веселин Тончев

Исках да кръстя този текст „Просъници”, но се оказа, че има такава новела на Артур Шницлер от 1925 г., интерпретирана във филм на Стенли Кубрик. И понеже патосът на филма съвсем не пасва на намеренията ми, реших да си измисля друга дума. Просъници маркира просто състоянието между съня и бодърстването, а в разсъници долавям и някаква външна намеса за преминаване от първото към второто.

От случилото се напоследък бих отбелязал протестите срещу начина, по който мнозинството се кани да оцени дървесната сеч край Банско. Млади майки, младежи с ранички, велосипедисти, шарена групичка, малко хора, но колко прайд имаше в тях?! Представям си някои телезрители как са се тюхкали като са гледали. Ех, едно време…

Едно време гледах филма „Коса” на Милош Форман към десет пъти. Половината от тях в казармата. Помните ли го? За мен той си беше откровение. Дори без да разбирам докрай текста на песните. Например дълбоката мистичност на „Age of Aquarius”, „Епохата на водолея”. Колко в съзвучие е той с днешните очаквания за нова епоха и тревогите около прехода към нея.

Така кадрите от протестите срещу готвената индулгенция за банската сеч се смесиха в мислите ми с кадри и песни от „Коса”. Там младежи горяха призовките си за американската армия, тук протестиращите бяха написали нещо на малки листа с разкривен почерк. Дали не бяха призовки – за нас – да не стоим встрани, мърморейки за задръстения път, за политиците – да се пробудят от унеса на пликчетата, за еврочиновниците – да не се оставят да ги баламосват?

А всички ние би трябвало да сме гневни. Някой изряза наши мури – стотици декари с безценна гора, за да направи пасище за дойни крави. Краварите са отворили джобове като за световно. Хубава паша се очертава, хубави цифри, кеф-пашалък!

Конкретният резач е известен, една от спецификите на българската действителност – всичко се прави открито и нагло, пред очите на всички. Затова искам прожекторите да се насочат и върху фигурата на „алчния банскалия с топора”. Готов да сече и пребива в името на „сезона”, да мине през бременни жени и майки, че „сезонът” не чака. За „сезона” е угрижена и Нона! Други министри също. Ще ми се да ги е поне толкова грижа и за мурите ни. Фактически – не само за мурите ни и не само около Банско. Добре е да си зададем въпроса какво е препитанието на няколко хиляди души от Добринище, още няколко хиляди от Якоруда, от стотици селца из планините. Вероятно ще намерим отговора върху сателитните снимки. Голата истина за дългогодишната гола сеч. Без рекултивация.

Когато питаме насън, си е бълнуване, а ако сме будни, може и да не посмеем да питаме. Няма как да подминем, обаче, онова, което ни пратиха младежите от кръстовището. Призовка за разсъница! Новата епоха няма да ни чака. Age of Aquarius…

[stextbox id=“custom“ bcolor=“6fd2f5″ bgcolor=“edfbfc“]Веселин Тончев е роден през 1962 г. в София. Завършва Химическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ и оттогава работи като изследовател в Българската академия на науките (БАН).
vesselin.tonchev@novinarium.com[/stextbox]

1 коментар
  1. blue каза

    Браво, Весо!
    „за мурите и мутрите“-краят е тъжен като в „За мишките и хората“ или за държавица от четвърти вид и популация пребиваваща в четвъртото измерение Стайнбек би трябвало да напише „За мишоците и плъховете“

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван