Ново обвинение срещу Николай Цонев за кражби от министерството

1407-nc1
Снимка: БГНЕС

Ново досъдебно производство е образувано срещу бившия министър на отбраната Николай Цонев, съобщава в днешния си брой „24 часа“.

В разследването се работи вече година по схема за подмяна на офертите на строителни фирми за нови жилища.

Така вместо да избере най-изгодните предложения, министерството е сключвало договори с предприемачи, предлагащи далеч не най-евтините апартаменти, а специална комисия на военното ведомство е оценявала и класирала офертите на фирмите.

По време на 14-месечното управление на Цонев са купени 607 апартамента за армията.

Спецкомисията, чийто шеф е разследваният от военната прокуратура и с отнет допуск до класифицирана информация бивш началник на щаба по осигуряването ген. Бойко Рабаджийски, е класирала едни строителни фирми, а в решенията на правителството са попадали други, показва проверка на вестника.

Сделките за купуване на жилища са сключвани на базата на 7 решения на кабинета от 2009 г. – първото е гласувано на 27 април за 47 апартамента в Сливен и Карлово, а седмото е от 7 юли 2009 г. и е за 139 жилища във Велико Търново и Пловдив. Последното постановление на правителството става факт 2 дни, след като тройната коалиция загуби парламентарните избори на 5 юли.

Цялото разследване – в днешния брой на вестник „24 часа“.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван