Сътрудници на ДС няма да заемат ръководни постове в парламента

Народното събрание

Народни представители, чийто имена са свързани с бившата служба „Държавна сигурност“ няма да могат да заемат ръководни длъжности в парламента. Това бе прието с новия правилник за дейността на 41-то Народно събрание. Под „ръководна длъжност“ ще се разбира председател на парламентарна комисия, член на международна делегация на НС, член на комисията по вътрешен ред и тази по контрола на ДАНС.

Първоначално предложението първо бе направено от „Синята коалиция“ и „Атака“ във временната комисия, която работи по правилника на НС. Там то беше отхвърлено. Най-острите противници на това предложение бяха БСП и ДПС.

Днес председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов отправи отново предложението, но вече в пленарна зала. Тук вече се прие, отново с противоречия от членове на парламентарните групи на бившите управляващи – БСП и ДПС.

Друго предложение което бе прието – независимите депутати няма да могат да образуват нови парламентарни групи в 41-то Народно събрание.

Парламентарната комисия, която ще отговаря за контрола върху ДАНС ще се състои от шестима депутати – по един от всяка парламентарна група, а не както беше заложено в правилника – 5 от ГЕРБ и по един от другите партии.

Основната част от нормативния акт за дейността на парламента бе изготвена от Временната комисия по правилника за организацията и дейността на Народното събрание. Председател на комисията е народният представител от ГЕРБ Искра Фидосова, а членове има от всички парламентарно представени политически сили.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван