Корнезов в законопроект: Комисия да следи българския език

2007-be1
Снимка: Дарик

Комисия за опазване и развитие на българския език да следи за опазването и развитието на българския език. Това е записано във внесения във вторник законопроект за българския език, чийто автор е депутатът от „Коалиция за България“ Любен Корнезов.

Още в първа глава на закона е уточнено, че графичната система на българския език е кирилицата, като той е задължителен при предаванията, съобщенията, рекламите по радиото и телевизията и публикациите в печата.

Комисия, състояща се от 17 души, избрани от БАН, СБЖ, СБП, СУ и Съзюза на юристите, ще е новият специален държавен орган, който ще следи за спазването на нормите и ще може да налага санкции. Точно тази комисия ще има задължението и да приема задължителни решения за замяна на изрази и думи от друг език с равностойни изрази и думи в българския език.

Чиновниците и длъжностните лица, които не говорят на български език на работното място, пък са заплашени от уволнение.

На български език трябва да се провеждат митингите, конференциите и другите публични изяви на партиите, като се уточнява, че гражданите могат да общуват помежду си на чужди езици, но без те да се използват на публични места като демонстрация против българската култура и национално съзнание.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван