Пресата на 21 юли

1807-newspaper1Плащаме 28 млн. лв. за телефони на чиновниците
в-к „24 часа“

По два телефона се падат на всеки работещ в държавната администрация, разкри доклад за състоянието й през миналата година. Документът бе одобрен вчера от правителството. Той съдържа данни, предоставяни от ведомствата. Според тях в администрацията работят 77 257 души, а се използват 149 274 активни телефонни номера. 71 138 са фиксирани, а 78 136 мобилни. Общият разход за тях възлиза на 28 494 336 лв. за година.

Вотът разцепи църквата
в-к „Стандарт“

Изборите разцепиха църквата. Само ден след като патриарх Максим забрани на свещениците да влизат в политиката, половината от тях скочиха срещу решението на Светия синод. Пръв на патриарха се опълчи отец Евгений от централния православен храм „Свети Димитър“ в Сливен. „След Освобождението на България от турско робство първият кмет на Сливен е митрополит Серафим. Ако погледнете снимките на първото Велико народно събрание, ще видите немалко хора с раса вътре“, заяви за „Стандарт“ отец Евгений.

Борисов обяви критиките на Брюксел за похвала
в-к „Сега“

България получи остри критики вчера за несправяне в борбата с организираната престъпност и корупцията на високо равнище, каквито не бе виждала от две години в докладите на Европейската комисия. Петият доклад втвърди тона си към управляващите и предупреди, че през 2012 г. ще бъде дадена цялостна оценка за членството на България в ЕС, като Брюксел иска да види осъдителни присъди срещу знакови фигури от подземния свят. Правителството обаче прецени, че то не носи вина за провала в битката срещу престъпността, а критиките са насочени към съда.

Чиновникът забогатява в кризата
в-к „Труд“

Чии заплати растат в кризата с 36%? На чиновниците в Министерството на земеделието и храните! Напук на официалните изявления, че заплатите в администрацията са замразени на нивата от 2008 г., подчинените на министър Мирослав Найденов сякаш живеят в Кувейт, където емирът повиши двойно парите на чиновниците в началото на годината.

Чиновниците в отпуск 6000 г.
в-к „Монитор“

Близо 6000 календарни години неизползвани отпуски са натрупали държавните служители, става ясно от Доклада за състоянието на администрацията през 2010 г., който беше приет на вчерашното заседание на правителството. Според него общо 2 166 699 дни отпуск имат да взимат чиновниците в държавната администрация, които наброяват 77 257. Все пак миналогодишната кампания на правителството за изчистване на натрупаните почивки е дала резултат, тъй като през 2009-а невзетите дни са били 2 742 868.

Брюксел критикува борбата с корупцията и престъпността
в-к „Новинар“

Борбата с корупцията по високите етажи на властта в България не е довела до убедителни резултати през последните 12 месеца. Цялостният резултат в борбата с организираната престъпност трябва значително да се подобри. Това е записано в петия годишен доклад на Европейската комисия за напредъка на България и Румъния по механизма за сътрудничество и оценка. Все пак в документа е записано, че има трайна политическа воля и ангажимент на българското правителство да продължи изпълнението на стратегията за реформа.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван