Корпоративна банка, ГЕРБ, „Лукойл“ и ТИМ сред щедрите дарители на МВР

2507-mv1
Снимка: Sofia Photo Agency

Близо 4000 дарения от фирми и физически лица е получило МВР от началото на мандата на ГЕРБ. Сред щедрите спонсори са самата управляваща партия ГЕРБ, близката до властта Корпоративна търговска банка, „ЛУКойл“, фирми, свързани с ТИМ, с наследниците на „Мултигруп“ и със сочения за един от най-богатите българи Васил Божков, пише в днешния си брой „Сега“.

Сред благодетелите има осъждани, подсъдими и разследвани бизнесмени. Някои имена фигурират като престъпни босове в секретни справки на МВР, както и в дипломатически грами, разкрити от „Уикилийкс“.

Само за тази година полицията в Стара Загора има 237 спонсорски договора, във Варна и в Ловеч – по 233, в Пловдив – 328, а Столичната дирекция – 69 договора. Националните служби като ГДБОП и Гранична полиция разчитат основно на чужди донори.

Разследването на „Сега“ бе направено по справки, изготвени от регионалните и централните служби на МВР след искане по Закона за достъп до обществена информация.

То започна, след като стана ясно, че само за първите три месеца на годината министерството е събрало рекордните над 6.5 млн. лв. от дарения. За сравнение – за цялата 2008 г. МВР е получило едва 2.8 млн. лв.

След разразилия се скандал от МВР спешно написаха правила за приемане на даренията, които ще се описват в специален регистър. Засега обаче в него няма нито една фирма.

Цялото разследване – във вестник „Сега“.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван