Президентът Радев: „Газовият хъб „Балкан“ е рационален проект

"Недопустимо е да има двоен стандарт спрямо страните от ЕС не само по отношение на храните, но и по отношение на енергетиката"

Според държавния глава, при липсата на газ не е ясно как ще заработи газовият хъб „Балкан“ въпреки, че проектът е рационален.
„Ако искаме наистина да удовлетворим нашите големи амбиции да бъдем страна, която разпределя, продава, доставя газ, това означава, че трябва отнякъде да има газопровод с капацитет. Най-вероятно, ако успеем да се преборим, това е втората тръба на „Турски поток“, каза президентът Румен Радев в интервю за БТА.
По отношение на големите енергийни проекти Румен Радев попита реторично:
„Защо „Северен поток 2“ да може, а „Южен поток“ да не може? Защо може едни държави съвсем свободно и открито да получават огромни приходи от транзит на газ, а други държави да трябва да завоалират своите намерения със сложни формулировки точно за тези си амбиции“.

Президентът определи отношенията между ЕС и Русия като напрегнати. И добави, че е необходима нормализация в отношенията с Москва.
На въпрос дали посещението на президента на България отдалечава страната ни от ЕС и НАТО, че трябва да се спре с тази „истеризация и да престанем да губим докато другите печелят и се настаняват на пазарите ни“.

 

 

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван