Путин и Ердоган не са против „Турски поток“ през България

Бойко Борисов: "Дадено е съгласие и от турския президент Реджеп Ердоган да има втора точка от газопровода "Турски поток", която да отклони руски газ към България"

С думите „Приятели, сърдечно ви приветствам на срещата“ Владимир Путин посрещна българската делегация, на която присъстваха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и посланикът ни в Москва Бойко Коцев.

Началото на срещата Борисов – Путин бе открита за журналисти. Путин използва възможността да благодари на премиера ни, че се е отзовал на поканата:

„Много се радвам, че след достатъчно дълга пауза приехте нашата покана, след като разговаряхме и с президента Румен Радев се надяваме да се създадат добри условия за развитие на нашите отношения. Има и други сфери, включително икономика, политически контакти, култура, духовно сближаване. Съвсем наскоро отбелязахме 140 години от Освобождението на България от Османско иго и 24 май, Деня на славянската писменост и култура“, каза руският президент.

Борисов и Путин обсъждаха сътрудничеството в атомната енергетика и проекта „Турски поток“.
След срещата стана ясно, че руски природен газ ще влиза в България от Турция и Москва потвърждава интереса си към участие в евентуален строеж на АЕЦ „Белене“.

Владимир Путин: „Подробно обсъдихме сътрудничеството в атомната енергетика. „Росатом“ ще продължи доставките на ядрено гориво за българската АЕЦ „Козлодуй“. Ще оказва помощ при модернизацията на тази станция за продължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок. Освен това руската страна е готова да се върне към идеята за реализация на проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, разбира се, ако ръководството на България приеме съответните решения.“

По отношение на размразения проект АЕЦ „Белене“ българският премиер коментира, че е важно да се търсят пазарният принцип и сигурността.

Бойко Борисов: „Да търсим съвместно частен инвеститор, който, повтарям, в парите, които сме дали досега за реактора и за площадката, да направим един проект, който на пазарен принцип да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност след 10 години.“

 

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван