Мирослав Боршош и Валентин Кръстев на съд

Според прокуратурата Боршош е покривал 3 милиона и половина лева от 17-те милиона лева, отпуснати целево от правителството, за адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на Българското европредседателство

Бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош и председателят на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев отиват на съд.

Д.л. е обвинено и за престъпление по чл. 203 ал. 1 вр. чл. 201 от НК – длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай. На 01.11.2016 г. присвоил чужди пари в размер на 3 971 999,52лв., собственост на НДК, поверени му да ги управлява.

Прокуратура на РБ прессъобщение

Боршош е обвинен, че е покривал текущи разходи в размер на почти 3 милиона и половина лева от 17-те милиона лева, отпуснати целево от правителството, за адаптирането на основната сграда на НДК за нуждите на Българското европредседателство, както и че сключил договори с адвокатски дружества и PR агенции при наличие на щатни юрисконсулти и действащ пресцентър в НДК.

Валентин Кръстев, който е председател на Съвета на директорите на НДК пък е обвинен в това, че принудил със заплахи трима свои подчинени да се подпишат под протокол за ремонт на НДК с неверни технически оценки.

В съобщение на прокуратурата не се споменават имената на обвиняемите, нито техните инициали, въпреки че до сега пред медиите прокуратурата оповестяваше само тях. В съобщението Боршош и Кръстев са описани като длъжностни лица.

Припомняме, че в разпоредбите на НПК съществува презумция за невинност, докато делото не влезе в съда.

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван