Първата ваксина срещу COVID-19 е вече факт

Русия изпревари всички държави като стана първата, която регистрира ваксина срещу китайския вирус

Руският лидер Владимир Путин заяви, че Русия е регистрирала първата ваксина в света срещу коронавирус. С изявление по време на откриването на съвещание с членове на правителството, Русия изпревари другите държави в създаването на работеща ваксина.

„Зная, че тя действа доста ефективно, формира стабилен имунитет и, повтарям, минала е всички необходими проверки“, сподели пред медиите руският президент.

Ваксината е разработена в руския център „Гамалея“  и се представя изключително добре откъм ефективност и безопасност по време на клиничните тествания. Здравният министър Михаил Мурашко сподели на заседанието, че всички доброволци са развили високи нива на антитела към коронавируса и не са установени усложнения след ваксинирането.

В знак на доверие в създадената ваксина, Путин съобщи, че една от дъщерите му е изпробвала ваксината върху себе си. Първият ден е имала 38 градуса температура, на другия ден малко над 37 градуса, а след втората инжекция отново се е покачила леко температурата, след което всичко е изчезнало. Били са достигнати високи нива на антитела и се е формирал стабилен клетъчен имунитет благодарение на ваксината, добави президента.

 

Коментирайте тази новина

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван