„Продължаваме промяната“ е политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев

346
  • „Продължаваме промяната“ е новата центристка политическа сила у нас.
  • Мнозина смятат, че зад организацията стои президента Румен Радев.
  • Асен Василев и Кирил Петков обявиха, че техни партньори на предстоящите избори през ноември ще са партията на Настимир Ананиев ВОЛТ и „Средна европейска класа“

Защо е важно?

В България политическата ситуация е нестабилна заради невъзможността да се създаде кабинет в рамките на два поредни парламента, българското общество е силно фрагментирано и новият играч на политическата сцена ще има голямо значение. Мнозина твърдят, че зад политическия проект на Василев и Петков стои президента Радев след като двамата обявиха, че ще го подкрепят на предстоящите президентски избори.

Няколко думи за двамата

Кирил Петков е предприемач, който развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност и има успешен бизнес в разработването на пробиотици и биотехнологии.

Асен Василев е икономист и бизнесмен. Съосновател и президент е на „Евърбред“ – компания за ценообразуване на самолетни билети. Съосновател и директор е на „Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност“.

Поглед назад

Кирил Петков и Асен Василев бяха министри в служебното правителство, назначено от президента Радев. Разкриха схема, в която Българската банка за развитие е раздала 90% от капитала си на около 20 фирми, въпреки философията на банката да подпомага малкия и среден бизнес. Заради тези действия опозиционните политически сили на ГЕРБ подкрепиха действията на двамата служебни министри. Слави Трифонов покани Кирил Петков за министър на икономиката в бъдещ кабинет на „Има такъв народ“, но преговорите се провалиха заради спор кой да оглави поста министър на финансите. От партията на Трифонов не подкрепиха идеята на Петков това да бъде колегата му Асен Василев.