Спектакълът „Хъшове“ не е включен в честванията по повод 100 години от рождението на Иван Вазов

295
  • Едно от най-успешните представления в Народния театър „Хъшове“ на режисьора Александър Морфов не се играе и не е включено в програмата на театъра по повод годишнината от рождението на Иван Вазов.
  • Режисьорът Александър Морфов написа открито писмо до медиите като обвини настоящия директор на театъра Мариус Донкин, че умишлено с действията си прави така че представлението да не се играе и „се гаври с екипа“.
  • Според работещите в театъра между двамата отдавна съществувала вражда. Припомняме, че през 2002 година Александър Морфов се оттегли от поста директор на Народния театър заради несъгласие с тогавашната власт.

Защо е важно?

Отбелязваме 100 години от рождението на Иван Вазов, Патриархът на българската литература. Спектакълът „Хъшове“ е драматизация на повестта „Немили-недраги“, която проследява живота на българските емигранти (хъшове) по време на Турското робство.

Творбата е смятана за една от най-значимите в творчеството на Иван Вазов и заема достойно място в пантеона на българската литература.

Новината

Режисьорът Александър Морфов заяви в открито писмо до медиите, че най-успешният му спектакъл „Хъшове“ няма да се играе на сцената на Народния театър, докато Мариус Донкин е директор на театъра.

Според писмото, изпратено до медиите от режисьора, директорът Донкин е разрешил „Хъшове“ да се играе на сцената на Народния театър, но не е осигурил необходимите репетиции за това. От пресцентъра на театъра отговориха на обвиненията, че спектакълът не се играе заради неуредени авторски права.

Голямата картинка

Мариус Донкин е директор на Народния театър „Иван Вазов“ от лятото на 2016г. и кандидат за общински съветник от ДПС през 2003 година. 

Александър Морфов е български режисьор и актьор.  Играе и поставя в Народния театър от 1993 година. За кратко е бил директор на театъра, а през 2009г. е негов главен режисьор.

Спектакълът „Хъшове“ се играе на сцената на Народния театър близо две десетилетия, а залите винаги са пълни със зрители. За своята дейност режисьорът е носител на множество награди. 

„Няма вето върху представлението на Морфов“, уверяват от театъра и допълват, че конкретно представлението „Хъшове“ не се играе заради мащабите на спектакъла, почти невъзможни за осъществяване в постпандемична ситуация, и заради неуредени авторски права за музиката.

Според работещи в театъра обаче враждата между Мариус Донкин и Александър Морфов съществувала отдавна, а актьорите били разделени на чия страна да застанат.

Коментарите са забранени.