България обмисля разрешаване на трета бустерна доза срещу COVID-19

803
  • Третата доза да се поставя на рискови групи от населението, предлагат от Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката.
  • Третата бустерна доза ще е с ваксината на „Пфайзер/Бионтех“.
  • Броят на новозаразените с коронавирус в България расте, а близо 40% от българите не искат да се ваксинират.

Защо е важно?

Производителите на ваксината BioNTech/Pfizer през юли тази година за пръв път предупредиха, че половин година след втората доза защитата отслабва. Те смятат, че особено при хората със слаба имунна система в този момент вече се налага трета ваксинация. Тази доза гарантира най-висока степен на защита срещу коронавируса, включително и срещу опасната Делта мутация.

Световната здравна организация предупреди, че колкото по-дълго вирусът се разпространява сред широки слоеве неваксинирано население, толкова по-голяма става опасността от появата на нови мутации. Доказателство са мутациите Ламбда, дошла от Латинска Америка, Мю от Колумбия и С.1.2 от южната част на Африка.

Новината

България въведе трета бустерна доза от ваксината срещу Ковид-19 за определени групи хора.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката е предложил трета доза да се поставя на следните рискови групи от населението: имунокомпрометирани лица, хора с първични и вторични имунни дефицити, лица с онкологични заболявания, лица в домове за възрастни хора, медицински персонал с висок риск от заразяване, хора над 65 години, както и лица, които един месец след завършен ваксинационен цикъл не са изградили достатъчен имунитет.

Голямата картина

Към момента 15,5% от българското население е ваксинирано и 32, 6% от населението на света.
Според множество научини изследвания и експерименти поставянето на ваксина срещу коронавируса е единственият начин за справяне с кризата.

Коментарите са забранени.