Цената на електрическата енергия за бита и бизнеса се увеличава

325
  • Увеличението ще се отрази на някои стоки от първа необходимост.
  • Увеличават се цените и на енергийните ресурси: дървата и пелетите за огрев.
  • Няма поскъпване на билетите за метрото, трамваите и тролейбусите, въпреки увеличените разходи и спада на пътници.

Защо е важно?

Шокът с цените на тока ще се отрази върху цените на храните от първа необходимост у нас. Цената на хляба скача с 10-20 стотинки в цялата страна. Производителите на хляб в по-малките пекарни отчитат двойно увеличение на тока за последните месеци.
Новите цени на елктроенергията ще се отразят и върху сметките на електро и БДЖ транспорта.
Сметката за ток на софийското метро е нарастнала с 118% само от началото на тази година, а броят на пътниците е намалял с 40%.
За момента не се очаква повишение цените на билетите за този тип услуги.

Новината

Към 20 септември цената на тока за бизнеса е 150 евро за мегаватчас. Увеличението стига към 300% и цената на тока продължава да расте. Една от причините за повишението е възстановяването на икономиките – БВП на ЕС е нараснал с 13.2% през второто тримесечие на годишна база, горещата вълна и поскъпването на квотите CO2, които вече доближават 60 евро/тон (при производството на 1 мВтч електроенергия се отделят от 0.5 до 1.2 тона CO2, ако се използва природен газ или въглища).

Голямата картина

Основният проблем на българската енергетика е, че продължава да е разделена на регулиран и свободен пазар на дребно. Първият е за битовите потребители с около 50-55% от общия обем и там цените на електроенергията са непазарно ниски.
Производителите (80% държаните централи) изкривяват втория сегмент, така че да получат максимално висока цена. С това натоварват бизнеса за сметка на домакинствата, но реално крайната сметка пак плащат хората – през поскъпването на стоките и услугите.