Около 35% от учителите са ваксинирани с първа игла, няма причина за дистанционно обучение

2 863
  • Учители и родители се обявиха против онлайн обучението
  • Експерти твърдят, че онлайн обучението е необходимо само в краен случай
  • Анализ на МОН показва, че онлайн обучението е влошило знанията на учениците

Защо е важно?

От началото на ковид пандемията на учениците им се наложи да учат пред компютъра, а на учителите да преподават онлайн. Първият звънец на новата учебна година удари, а пред учениците и техните учители все още стои въпросът: как ще я караме от тук нататък? И докато родители, ученици и учители търсят отговора, експертите твърдят, че системата ще се „счупи“, ако образователният процес продължава в онлайн среда.
“Ако продължаваме дистанционно да работим, учениците да учат, а учителите да преподават, образователната криза или катастрофа съвсем скоро чука. И тя ще бъде много по-силна от всичко, което може да ни залее като криза, защото възможностите на дистанционното обучение вече са изчерпани. Лимитът на възможната даденост за достигане до учениците е до своя предел. Оттук нататък е много критично, ако продължаваме дистанционно, в който и да е от етапите на класовете”, категоричен е директорът на 119. СУ Диян Стаматов пред в. „Труд“

Каква е новината?

Близо 35% от учителите са ваксинирани с първа игла и няма причина да се преминава към дистанционно обучение, това обяви образователният министър Николай Денков по време на откриването на новата академична година в Медицинския университет в София. Карантинираните паралелки са малко над 200.

Голямата картина

Обучението в онлайн среда беше въведено като противоепидимична мярка срещу COVID-19. Веднага след прилагането ѝ се появиха и първите проблеми за решаване. Оказа се, че не е малък броят на учениците, които нямат компютър вкъщи и не разполагат с достъп до интернет. На много от учителите им се наложи докато преподават и да се обучават да работят в онлайн. За няколко месеца образователната система трябваше да заработи в нова среда, а предизвикателствата пред нея не бяха никак малко: от това да привлече и задържи вниманието на учениците до това учителите да придобият нови умения за работа онлайн.
Въведе се нова учебна програма: по-малките ученици посещаваха училище, а по-големите учеха от вкъщи.

Данни от проучвания


93,7% от участниците в национално проучване на Синдикат „Образование“ се обявиха против задължително ваксиниране срещу Covid за учители, директори и работещи в просветната сфера.

По данни на Синдикат „Образование“ българските учители са с най-висок процент ваксинирани (41%) при средно 19% за останалите граждани.

Над 93% от столичните учители са за присъствено обучение. Това показва анкета с учители, проведена дни преди началото на учебната година в 145 общински училища, съобщиха от Столичната община.

Резултатите от проучването на МОН по повод дистанционното обучение от разстояние от края миналата учебна година показа, че 25% от учениците след 7. клас не са си взели изпита по литература, а 45% – този по математика.

Коментарите са забранени.