Проф. Анастас Герджиков се кандидатира за президент

264
  • проф. Анастас Герджиков потвърди пред медиите, че ще се кандидатира за президент
  • Според източници, близки до ГЕРБ, партията ще подкрепи номинацията му
  • проф. Анастас Герджиков е ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“

Защо е важно?

Изборите за президент и вицепрезидент се провеждат на всеки 5 години, пряко от избирателите и може да бъде преизбран само за още един мандат.  Президентът е държавен глава, който олицетворява единството на нацията. В България президентската институция е установена за пръв път през 1990 година по решение на Кръглата маса с изменение на Конституцията от 1971 година.

Каква е новината?

Ректорът на най-старото висше училище у нас Софийският университет „Св. Климент Охридски“ обяви, че ще се кандидатира за президент на предстоящите президентски избори. Според източници, близки до ГЕРБ, партията ще подкрепи номинацията на проф. Герджиков.

„Приех да бъда издигнат за кандидат за президент на България от инициативен комитет, защото смятам, че в този тежък момент на разделение и противопоставяне имам необходимите качества, за да олицетворявам единството на нацията в съответствие с Конституцията на Република България. Аз не съм политик, не мисля и не говоря като политик, но смятам, че всеки от нас е длъжен в даден момент да се отплати на България за всичко, което е получил от Родината и сънародниците си. Очаквам подкрепа от всички партии и всички български граждани“, заяви ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков за БТА.

Голямата картина

До момента освен проф. Герджиков шестима кандидати се впускат в битката за президентския пост: Румен Радев, Александър Томов, Йоло Денев, Костадин Костадинов, Луна Йорданова и Волен Сидеров.

Вчера президентът Румен Радев посети Пловдив и пред журналисти заяви, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е прпуснал момент да критикува президентската институция и е времеда се кандидатира за президент и да внесе демократичните ценности, за които говори.

Румен Радев е един от основните опоненти на Бойко Борисов. Служебните правителства, назначени от Радев, в момента ревизират управлението на ГЕРБ. Почти всички политически сили, които не подкрепят политиките на ГЕРБ, симпатизират на президента Радев и действията на служебния кабинет.

Коментарите са забранени.