Откриха новата академична година в СУ

296
  • Откриването се състоя в Ботаническата градина заради ковид пандемията
  • На него присъстваха само министърът на образованието, преподаватели и първокурсници
  • проф. Анастас Герджиков ще отговори на всички журналистически въпроси по повод кандидатурата му за президент след два дни

Защо е важно?

Най-старото висше училище у нас Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е сред нй-желаните от кандидат-студентите. Почти 10 000 студенти пожелаха през юли да учат в университета.

5 000 са първокурсниците тази година.

Каква е новината?

Софийският университет откри новата академична година. Традиционно, преди тържествената церемония, която тази година се състоя на открито в Ботаническата градина, заради ковид пандемията, ректорът проф. Анастас Герджиков и академичният състав поднесоха венци и цветя пред паметниците на Христо и Евлоги Георгиеви.

Голямата картина

Професор Анастас Герджиков съобщи, че ще коментира намерението да се кандидатира за президент на предстоящите президентски избори след два дни. Тогава ще станат ясни и имената на хората, които ще участват в ициативния комитет за издигне на кандидатурата му. Ректора на СУ не скри самочувствието си, че може да бъде обединител на нацията и обяви, че би приел подкрепа от всяка една политическа сила.

 „На нас ни трябва мир, образование, като нация на нас ни трябва смирение и по-голям обединител. Ректорът на ректорите. Ректорът, който е избран от всички да управлява. Какъв по-голям обединител може да се намери?“, това каза пред журналисти днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод намерението партията да подкрепи кандидатурата на проф. Герджиков за държавен глава.

Президентът Румен Радев обвини Борисов, че се крие под тогата на проф. Герджиков, а лидерът на ГЕРБ отговори с: „не ми се слушат глупости“.

Даниел Парушев, председателят на Националното представителство на студентските съвети каза пред БНР, че сред студентите активно се коментира актуалната тема с номинацията на проф. Герджиков и добави, че според повечето студенти ректорът е подготвен човек и може би това предложение идва и от академичните среди.