Шоково поскъпване на газа

1 176
  • Цената на парното ще се увеличи с 300 процента на годишна база, а на тока със 100 процента
  • Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно одобри поскъпване с над 36 процента на природния газ
  • Цените на природния газ в Европа надхвърлиха по-рано тази седмица за пръв път 1000 долара за 1000 кубически метра

Защо е важно?

Гoлямa чacт oт дoбивa нa гaзa e cвъpзaн opгaничнo c дoбивa нa нeфт. Ha мнoгo мecтa дoбивът  нa гaз e cтpaничeн пpoдyĸт oт дoбивa нa нeфт. Eтo зaщo eĸcтpeмнитe цeни нa гaзa в Eвpoпa, щe ĸaчaт и цeнитe нa нeфтa.

Цената на парното ще се увеличи с 300 процента на годишна база, а на тока със 100 процента. Сега, ако има ново поскъпване, то ще е от януари, тъй като дотогава правителството взе решение да няма увеличение, а парите ще се компенсират от държавата.

Каква е новината?

Цената на природния газ у нас се увеличава. Комисията за енергийно и водно регулиране окончателно одобри поскъпване с над 36 процента. Новата цена влиза в сила веднага. Искането на „Булгаргаз” беше цената да скочи до 94 лв. за мегаватчас и регулаторът се съгласи.

Голямата картина

За увеличението на тарифата с 36,22% настояха от „Булгаргаз“. Първоначалното искане на дружеството бе за 16% поскъпване на суровината. След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления, КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 октомври 2021 г. в размер на 94,54 лв./MWh

Причината за скока – рекордната цена на европейските газови пазари през последния месец, в резултат на по-голямото му търсене.

Цените на природния газ в Европа надхвърлиха по-рано тази седмица за пръв път 1000 долара за 1000 кубически метра, след което преодоляха и ценовата бариера от 1100 долара.

Коментарите са забранени.