Вежди Рашидов завежда трето дело срещу проф. Минеков

340
  • Според проф. Минеков, Вежди Рашидов е в „частичен реверанс“ по закона „Магнитски“
  • 240 000 лв струва къщата на Вежди Рашидов, построена от Главболгарстрой
  • 1,8 млн.лв., предвидени за реставрацията на Цар Освободител в София, са изчезнали мистериозно

Защо е важно?

Вежди Рашидов беше министър на културата в първия и втория кабинет „Борисов“. Професор Велислав Минеков е служебен министър на културата в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев. Според проф. Минеков, Вежди Рашидов е в „частичен реверанс“ по закона „Магнитски“.

Каква е новината?

Вежди Рашидов завежда трето дело срещу служебния министър на културата професор Велислав Минеков.

Голямата картина

В края на септември т.г. проф. Минеков обяви в интервю за bTV, че къщата на Вежди Рашидов е построена за 240 000 лв. от фирмата Главболгарстрой. Според проф. Минеков, всичко е законно, но той спомена този факт в контекста на корупционни практики и задкулисие. Рашидов отговори на обвиненията, като заяви, че ще заведе трето дело срещу проф. Минеков.

Припомняме, че във въпросното интервю служебният министър Минеков каза още, че близо 1,8 млн.лв. предвидени за реставрацията на паметника „Цар Освободител“ са изчезнали мистериозно. Според него това са пари от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на САЩ.

Още като пое поста министър на културата, проф. Минеков заяви пред журналисти, че ще ревизира действията на Министерство на културата, свързани с мащабните проекти „Ларгото“, „Квадрат 500“, „Яйлата“ и ако има съмнения за злоупотреби ще сезира европейската прокуратура и нашите контролни органи.

Коментарите са забранени.