Двама българи в „Досиетата Пандора“ – най-големият теч на данни за укриване на доходи и сделки от политици и бизнесмени

487
  • Тони Блеър, Владимир Путин и Имран Хан са сред десетките политици и влиятелни фигури, укривали инвестиции
  • Разследването е базирано на 12 млн. документи от офшорни зони – най-мащабният теч на документи, до който светът е имал достъп
  • Според „Досиетата Пандора“ 174 компании са свързани със страната ни, а двама от политиците са от България

Защо е важно?

„Досиетата Пандора“ е разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти, което показва как политици, бизнесмени и религиозни фигури укриват инвестициите си в луксозни жилища, яхти и друго имущество през последния четвърт век. Разследването е базирано на 12 млн. документи от офшорни зони. Част от документите са отпреди 50 години, но повечето са от периода между 1996 г. и 2020 г.

Името „Досиетата Пандора“ е избрано за проекта, защото продължава свършеното по Панамските досиета и Досиетата от Рая, (Panama and Paradise Papers), „а древният мит за кутията на Пандора все още предизвиква асоциации с изсипването на беди и злини върху човечеството“.

Каква е новината?

Тони Блеър, Владимир Путин и Имран Хан са сред десетките политици и влиятелни фигури укривали инвестициите си става ясно след публикувано разследване на Международния консорциум на разследващите журналисти. Обхванати са над 130 милиардери от 45 държави, включително 46 руски олигарси, както и банкери, едри дарители на политици и партии, търговци на оръжие, „международни престъпници“, поп звезди, ръководители на спецслужби и спортни гиганти

Според „Досиетата Пандора“ 174 компании са свързани със страната ни, а двама от политиците са от България. Все още не е известно за публичността кои са те.

Голямата картина

Международният консорциум на разследващите журналисти (ICIJ) е създаден пред 1997 г. от Американския център за политическа почтеност, но през 2017 г. става независима организация. Мрежата му включва 280 разследващи журналисти в над 100 държави и територии, а също около 100 медийни партньори.


Консорциумът стана широко известен в началото на 2016 г., когато публикува т.нар. „Панамски документи“ („Панама пейпърс“) – скандално разследване, опиращо се на около 11,5 милиона изтекли документа от панамската адвокатска кантора „Мосак Фонсека“, оказвала правна помощ за регистрация на офшорни фирми.

Коментарите са забранени.