Нов вирус във фейсбук

380
  • Опасен интернет вирус във Facebook заразява профилите на интернет потребителите без тяхното знание
  • Заразеният профил започва да изпраща линкове до прителите си в социалната мрежа като съобщава, че в самия линк конкретното лице “може да се види” или, че “някого прилича” на него
  • Потребителите в социалната мрежа трябва да се усъмняват в достоверността на съобщението и да не отварят линка

Защо е важно?

След като отвори изпратения вирус-линк, потребителят влиза в пространство, което наподобява социалната мрежа. За да види “съдържанието” е необходимо да въведе отново своя имейл и парола. По този начин хакерите събират информация и заразяват потребителите.

Каква е новината?

Онлайн хакери създават вируси в социалната мрежа Facebook и се възползват от любопитсвото на потребителите като събират личните им данни.

Голямата картина

Този тип “заразяване” не представлява нещо ново. Среща се от много отдавна и се нарича “фишинг”. Подобно събиране на данни често се среща като се пращат спам писма до имейли, в които потребителите могат да спечелят големи парични средства, награди и трябва да въведат данните си, за да си получат съответната награда. Фишингът се среща, когато различни “банки” изпращат спам съобщения, в които разясняват, че някой се е опитвал да тегли от тяхната сметка и картата им е блокирана, а за да я отблокират, е необходимо да въведат личните си данни.

Фишингът във Facebook е опасен, защото в социалното пространство потребителит въведеждат данни- от платежни инструменти, до лична информация, с която хакерите могат да се възползват или да тормозят съответното лице.

Коментарите са забранени.