Николай Младенов вторият българин в досиетата „Пандора“

403

Защо е важно?

Разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти, показва как политици, бизнесмени и религиозни фигури укриват инвестициите си в луксозни жилища, яхти и друго имущество през последния четвърт век. Разследването е базирано на 12 млн. документи от офшорни зони. Част от документите са отпреди 50 години, но повечето са от периода между 1996 г. и 2020 г.

Каква е новината?

Николай Младенов, бивш министър в България е вторият български политик в досиетата „Пандора“, съобщават от сайта bird.bg

Голямата картина

Пред разследващите журналисти Младенов обяснява, че след края на министерския си мандат е възнамерявал да започне консултантски бизнес и затова е регистрирал фирмата. Но забравил за нея, след като получил предложението за поста в Ирак. Именно заради него се отказал от бизнес намеренията си. Младенов подчертава, че въпросната фирма никога не e извършвала дейност и няма нито сметки, нито постъпления.

Николай Младенов е дипломат и политик от партия ГЕРБ, а преди това, до 2005 г. – от Съюза на демократичните сили. През 2007 – 2009 г. е депутат в Европейския парламент. В първото правителство на Бойко Борисов е министър на отбраната, а след това – министър на външните работи до края на мандата на правителството на 13 март 2013 г. През същата година е назначен за специален представител на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за Ирак и за ръководител на мисията на ООН там. През февруари 2015 г. е назначен за специален координатор за Близкоизточния мирен процес от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Според bird.bg обаче е смущаващ фактът, че фирмата е учредена, след като Младенов поема поста в ООН. Назначението му е официално обявено на 2 август 2013г., а датата в договора за регистрация на фирмата е 9 август.

От ООН казват, че не знаят нищо за тази фирма и че тя не е била декларирана от Младенов.