Разпространението на коронавируса в София става дифузно

187
  • „В София очакваме през следващите десет дни разпространението на коронавируса да стане дифузно“, каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев
  • Опасенията на експертите са, че догодина никой няма да иска да дойде в България
  • Обикновено възрастните заразяват децата и затова е важно, ако няма достатъчно ваксинирани учители, те да носят маски в учебните заведения

Защо е важно?

Все още България е на опашката по брой ваксинирани. Намираме се в четвърта вълна в пълния й разгар, след едно известно задържане, за което се надявахме, че е плато, сега виждаме, че макар и слабо, ръстът продължава, каза пред БНТ преди ден доц. Ангел Кунчев.

Каква е новината?

„В София очакваме през следващите десет дни разпространението на коронавируса да стане дифузно. Все още има резерв от легла в болниците. При необходимост ще се наложат навременни мерки“. Това каза пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране. Според него през лятото министерството е трябвало да подходи като в страните от Европа:

„Лятото трябваше да се каже – който иска да ходи по заведения, на концерти, на театри, трябва да
се ваксинира“.

Голямата картина

340-360 на 100 000 са рамките на заболеваемостта в страната. В момента ние сме в центъра на четвъртата COVID вълна на континента. Процентът напълно ваксинирани у нас е 19,3%.

Според резултатите от проучване на Евробарометър четири страни членки на Европейския съюз – България, Литва, Хърватия и Словения са най-незаинтересовани от ваксинация против коронавирус. Около 25 процента от анкетираните в тези държави са заявили, че никога няма да се ваксинират.