Протестиращи искат оставката на министър Виолета Комитова

Снимка: МРРБ
  • Представители на Българската браншова камара „Пътища“ протестират пред регионалното министерство. Протестът е заради неизплатени средства за извършените ремонти по пътната инфраструктура
  • Министерство на регионалното развитие и благоустройството оттук нататък ще води преговори само със собствениците на пътностроителни и поддържащи фирми
  • Общата стойност на всички изпълнени до момента строителни и ремонтни дейности възлиза на близо 800 милиона лева

Защо е важно?

Представители на Българската браншова камара „Пътища“ протестират пред регионалното министерство заради неизплатени средства за извършени ремонти по пътната инфраструктура. Съществува реална опасност пътищата в страната да останат непочистени през зимата, защото поддържащите фирми все още не са получили парите си.

Каква е новината?

Протестиращите в Третия Национален протест, организиран от Управителния съвет на Българска Браншова камара „Пътища“, поискаха оставката на регионалния министър Виолета Комитова, заради отказа ѝ да се срещне със събственици на строителни фирми и представители на Браншовата камара. В предварително уговорения час – 10:30 ч. тя не е спазила обещанието и не се явила на срещата.

Голямата картина

В резултат на дефектите в договорите и на огромен дефицит на средства регионалното министерство и АПИ не смеят да плащат дори за свършена и фактурирана работа. По различни оценки става дума за между 800 млн. и 1.2 млрд лева. А строителите се оплакват, че от пет месеца заради липсата на разплащания няма дори текущи ремонти, не може да се проведе и подготовка за зимния сезон.

„Управителният съвет на Българска Браншова Камара „Пътища“ вече пет месеца търси възможността за диалог с държавните институции, заради пренебрегването на действащите, напълно законни договори за текущ ремонт и поддръжка на републиканска пътна мрежа, мотивират действията си от браншовата организация.