Капитанът на „Вера Су“ и помощника му в ареста, повдигат им обвинения

685
  • Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго
  • Законът предвижда наказание от 5 до 15 години „лишаване от свобода“ за това престъпление
  • Съдът е уважил исканията на прокуратурата за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ 

Защо е важно?

Товарният кораб, който заседна в близост до резервата „Яйлата“, продължава да стои край брега. Плавателният съд превозва 3000 тона торове. Азотните торове не трябва да попадат във водата, защото това ще доведе до еко катастрофа в Черно море.

Каква е новината?

По искания на Окръжна прокуратура – Добрич съдът задържа под стража капитана и втория му помощник, обвиняеми за инцидента с кораба „Вера Су“, заседнал край Камен бряг. Двамата са привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго.

Действията по разследването продължават.

Освен причините и обстоятелствата, при които е настъпила самата катастрофа, се изяснява има ли замърсяване на морската вода и настъпили ли са щети за природата, дали действията на оправомощените държавни органи са били адекватни, навременни и правилни и налице ли е бездействие от страна на едно или повече длъжностни лица, което може да доведе до екологична катастрофа в местността Яйлата и региона.

Разследването се води от екип на Националната следствена служба.

Голямата картина

Корабът „Вера Су“ заседна в скалите край природния и археологически резерват Яйлата на 20 септември т.г. 90-метровият съд превозваше торове и препарати от Украйна за пристанище Варна. Корабът е собственост на турска компания.

Към днешна дата „Вера Су“ все още е заседнал в скалите край Камен бряг след няколко неуспешни опита опасния товар да бъде претоварен, а корабът да бъде изтеглен. Очаква се в неделя по обяд да се започне с акцията по разтоварването на заседналия кораб, ако прогнозите за по-благоприятно време се сбъднат.

Коментарите са забранени.