МВнР: По-лек режим на влизане у нас от Великобритания от неделя

Снимка: МВНР

Защо е важно?

Над 200 хиляди българи живеят, работят и учат във Великобритания.

Каква е новината?

От неделя се облекчава режима на влизане у нас от Великобритания. Гражданите на Обединеното кралство и Северна Ирландия и членове на техните семейства, които пристигат от държава-членка на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство и от Швейцария, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров Covid сертификат на Европейския съюз за ваксинация или за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване, това съобщиха от МВнР.

Голямата картина

Съгласно заповед на министъра на здравеопазването са въведени временни противоепидемични мерки относно влизане на лица, пристигащи от други държави, на територията на Република България, считано от 1.09.2021 г. до 30.11.2021 г., съобразно оценка на разпространението на COVID–19 в съответната държава по критерии и поставяне на държавите в цветови зони: зелена, оранжева и червена.

Зелена зона – допускат се на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Оранжева зона – допускат се на територията на страната само при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС.

Червена зона – на територията на страната се допускат само лица, които са описани в заповедта на министъра на здравеопазването, която може да прочетете https://coronavirus.bg/bg/az-sum/zavrashtam-se-bulgaria