Борислав Михайлов остава начело на БФС

113
  • Борислав Михайлов бе преизбран за шеф на Българския футболен съюз
  • Димитър Бербатов ще обжалва резултата пред съда
  • Заседанието започна със скандал заради искането да има независими наблюдатели на процеса по броенето на бюлетините – предложението беше прието

Защо е важно?

Българският футболен съюз е сдружение на футболните клубове в България. В него членуват 44 професионални и 490 аматьорски клуба. Футболният съюз е член на ФИФА от 1923 г. и на УЕФА от 1954 г.

Каква е новината?

Борислав Михайлов бе преизбран за шеф на Българския футболен съюз. За Михайлов са гласували 241 от делегатите, 230 за Бербатов и 8 за Христо Порточанов. Веднага след гласуването Димитър Бербатов заяви, че ще обжалва резултата пред съда.

Голямата картина

Футболистът Димитър Бербатов обяви, че се кандидатира за президент на БФС през април тази година. На пресконференция той заяви, че липсва стратегия за развитието на българския футбол и обвини ръководството на БФС, че управлява непрозрачно, а мандатността е необходимост, защото съюзът не е „бащиния“.

Борислав Михайлов е начело на БФС от 2005 година. Според него всички обвинения от страна на Бербатов и екипа му са неоснователни, а дали трябва да има мандатност зависело не от него, а от конгреса.

През август Бербатов и екипа му подадоха сигнал в прокуратурата срещу Борислав Михайлов за това, че Михайлов упражнява принуда, възползвайки се от служебното си положение. Според сигнала, заплахите били отправяни срещу клубове, които са се подписвали в подкрепа на кандидатурата на Бербатов за президент на БФС.

От своя страна Михайлов упрекна Бербатов и екипа му в липса на управленски опит и че не това е начинът да спечелиш избори.