Вера Су няма да бъде спасяван

355
  • Плавателният съд превозва 3000 тона торове
  • Състоянието на плавателния съд е изключително компрометирано и той вече се води за потънало имущество
  • Застрахователите на кораба „Вера Су” са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна

Защо е важно?

Товарният кораб, който заседна в близост до резервата „Яйлата“, продължава да стои край брега. Плавателният съд превозва 3000 тона торове. Азотните торове не трябва да попадат във водата, защото това ще доведе до еко катастрофа в Черно море.

Каква е новината?

Корабът Вера Су не може да бъде спасен. Състоянието на плавателния съд е изключително компрометирано и той вече се води за потънало имущество. Това стана ясно от направените огледи от водолази, които се качиха и на борда на кораба. 

Голямата картина

Корабът „Вера Су“ заседна в скалите край природния и археологически резерват Яйлата на 20 септември т.г. 90-метровият съд превозваше торове и препарати от Украйна за пристанище Варна. Корабът е собственост на турска компания.

Служебният министър на транспорта Христо Алексиев веднага обяви, че е сформиран кризисен щаб заради инцидента с кораба.

На 28 септември безуспешен опит за изтегляне направиха морски влекачи, изпратени от Варна.

Претоварването на 3000 тона от „Вера Су“ беше временно спряно заради технически проблем на машината за препакетирането на азотен тор. РИОСВ потвърди, че част от товара е паднал в морето и министърът на околната среда издаде заповед за спиране на акцията заради опасността от замърсяване на акваторията на Черно море.  

Заради пpoвaлeнaтa oпepaция пo paзтoвapвaнe нa ĸopaбa тpaнcпopтният миниcтъp Xpиcтo Aлeĸcиeв yвoлни диpeĸтopa нa Изпълнитeлнa aгeнция „Mopcĸa aдминиcтpaция“ ĸaпитaн Живĸo Πeтpoв.

По искания на Окръжна прокуратура – Добрич съдът задържа под стража капитана и втория му помощник, обвиняеми за инцидента. Двамата бяха привлечени в качеството им на обвиняеми за това, че са допуснали плавателният съд да заседне, като така са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на другиго.

Застрахователите на кораба „Вера Су” са поели ангажимент да възстановят вече направените, както и бъдещите реални разходи на българската страна. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев на видеоконферентно заседание с представители на ИА „Морска администрация“ и членове на местния щаб.

Коментарите са забранени.