Протести в София

171
  • Протест на специалистите по медицински грижи
  • И миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат на национален протестен в защита на енергийната независимост

Защо е важно?

Преди дни служебният енергиен министър очерта три възможни дати за затваряне на въглищното производство в България – 2035-а, 2038-а или 2040-а година.

По-високи заплати искат специалистите по медицинска грижа, защото по думите им, за да оцеляват са принудени да работят на няколко места.

Каква е новината?

Протест на специалистите по медицински грижи ще се проведе пред министерството на здравеопазването от 11 часа. Той е организиран от Синдиката на българските медицински специалисти. Протестиращите настояват за увеличаване на работната заплата и промяна на категорията труд.

Миньорите от комплекса „Марица Изток“ излизат на национален протестен митинг-шествие в столицата в защита на енергийната независимост на България. Организатори на акцията са КНСБ и КТ „Подкрепа“. Работниците искат да разберат от премиера и правителството какви са плановете им относно въглищните мощности.

Голямата картина

Основните заплати при медиците е 850 лв. за медицинска сестра, 1 050 лв. за лекар и минимална работна заплата за санитарите.

Общинският съвет на Стара Загора прие Декларация за бъдещето на минно-енергийния комплекс „Марица Изток“. В приетата декларация е записано, че „съветниците настояват правителството на Република България по никакъв начин да не допуска прекратяване функционирането или ограничаването на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в Минно-енергийния комплекс „Марица Изток“ до изчерпването на енергийния ресурс, и да предприеме всички необходими мерки за нормалното функциониране на комплекса, за да бъде гарантирана енергийната и националната сигурност на страната ни“.