Български филм закрива международен кинофестивал

501
  • Критиката определя „Жените наистина плачат“, като иновативен, смел и провокативен филм
  • Според част от киногилдията у нас това е филмът, който трябваше да е българското предложение за Оскар

Защо е важно?

Кинофестивалът във Варшава е от категория „А“ и е ключов за Източна Европа. Създаденият през 1985 г. Варшавски филмов фестивал се присъедини през 2009 г. към елитната група събития, призната от Международната федерация на асоциациите на филмовите продуценти като международни филмови фестивали и се нареди до фестивалите в Кан, Венеция и Берлин.

Каква е новината?

Българско-френската копродукция „Жените наистина плачат“ ще закрие днес 37-ия Варшавски международен кинофестивал.

Голямата картина

Всички филми на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова са били в официална селекция във Варшава досега. Първият им филм – „Чичо Тони, тримата глупаци и ДС“, бе показан в документалното състезание, а в страната ни предизвика бурни полемики. Игралният им дебют „Котка в стената“ получи наградата на международната критика ФИПРЕСИ през 2019 година, която го изпрати на Европейските филмови награди.

Критиката определя „Жените наистина плачат“, като иновативен, смел и провокативен филм. Силен актьорски екип, начело с Йосиф Сърчаджиев, Мария Бакалова и Ралица Стоянова представя драматичната история. Според част от киногилдията у нас това е филмът, който трябваше да е българското предложение за Оскар.

Двете авторки споделят, че за тях това е огромна чест, тъй като досега не са имали откриващ или закриващ филм на този така важен за нашия регион фестивал.

Коментарите са забранени.